Kwekerij

uitloperweb

Op onze Kwekerij probeeren wij ons teeltplan zo te organisren dat wij bijn het hele jaar aardbeien kunnen aanbieden, hieronder volgt een korte beschrijving van de teelt:


Plantopkweek: In de tweede week van juli worden de stekjes van de moederplant gesneden op geplant op de trayplaten,dit zijn bakken van een meter lang waarin 16 kleine cups zitten, op iedere cup wordt een plantje gestekt. In totaaal worden zo 260000 planten gestekt in de deze week. Na een week intensief beregenen komen de eerste wortelpuntjes tevoorschijn. Vanaf nu krijgt de plant zijn meststoffen toegediend om zo te volgroeien tot een volwaardige plant. Eind november is de plant 'klaar' met het aanleggen van de bloemtakken en gaat vervolgens in winterrust. Dan worden ze ingepakt in een plastic zak in kisten om naar de koelcel twe worden gebracht. Daar worden ze bewaard bij -1 Celsius.

Half augustus worden de planten uit de koelcel gehaald en uitgeplant in de kas. De planten worden in bakken van 1 meter lengte gezet. de bakken zijn gevuld met een mengsel van turf en cocos. Op de bak komt een slang te liggen met daarin druppelpunten, zodat de plant direct water tot zijn beschikking heeft. Half september gaan de eerste bloemen open en worden er hommelvolken in de kas geplaatst die zorgen voor de bestuiving. Biologisch bestrijders van luis, spint en trips worden uitgehangen in zakjes tussen het gewas, zodat er minimaal aan chemische middelen gebruikt hoeft te worden. Rond 10 oktober hangen de eerst gekleurde aardbeien van de herfstteelt aan de struiken. De pluk duurt tot kerst.

Na kerst gaat de verwarming uit en laten we de planten in rust gaan, we proberen zoveel mogelijk kou in de kas te krijgen. Deze koude heeft de plant nodig om straks weer voldoende uit te groeien. Als het blad van de plant geel is verkleurd is dat meestal het teken dat de plant voldoende koude heeft ontvangen. Vanaf dat moment gaat de verwarming weer aan en wordt de plant opgeknipt en ontdaan van zijn oude bladeren. Hierna geven wij de planten wat kunstlicht d.m.v. gloeilampen. Door de warmte en licht gaat de plant weer groeien en vormt nieuw blad. De nieuwe trossen, die in het najaar zijn aangelegd, komen nu ook uit de planten. Begin april hangen de eerste aardbeien van de tweede teelt aan de struiken. De oogstperiode duurt tot half juni.